Tamperelaisen pariskunnan seikkailuja viinin ja ruuan ympäriltä. Rakastamme vanhan maailman viinejä, mutta maistamme mielenkiinnolla kaikkea ja kaikkialta. Talvella pääpaino on punaisissa, kesällä maistelemme voittopuolisesti valkoviinejä. Kuplivia maistamme tasaisesti vuoden ympäri, näille aika on aina oikea! Ruokaa laitamme rakkaudella alusta alkaen: mitä tuoreemmista raaka-aineista, sitä parempi. Ruokapöydässämme on aina tilaa ystäville!


perjantai 9. joulukuuta 2016

Joulukalenterin 9.luukku: Pääruuaksi possunposkia, ruusukaalia ja omenaa

Joulupöydän kunkku suomessa on useimmiten mahdollisimman iso kinkku. Me taas tykkäämme käyttää liharuuissamme second cut-paloja ja tämän ensimmäisen kerran jälkeen possun posket jäivät meille vakituiselle ostoslistalle. 12 tuntia uunissa haudutettujen possunposkien kaverian tarjottiin tällä kertaa omenakastiketta, dijonissa paistettuja ruusukaaleja ja peruna-porkkanakakkua. Kaikki sesongin raaka-aineita, tietenkin. 

Possunposkia, ruusukaalia ja omenaa 4:lle

Possun posket

Dijon-sinapissa paistetut ruusukaalit


500 gr ruusukaaleja 
1 rkl dijonsinappia
voita 
suolaa 
pippuria

Kuori ruusukaaleista huonot lehdet pois ja leikkaa ne puoliksi. Höyrytä/keitä ruusukaaleja 1-2 minuuttua ja jäähytä kylmässä vedessä. Paista ruusukaalit juuri ennen tarjoilua sinappi-voisseoksessa kuumalla pannulla. Mausta ruusukaalit suolalla ja mustapippurilla. Älä ylikypsennä kaaleja.

Peruna-porkkanakakku

500 gr perunaa
250 gr porkkanaa
200 gr kovaa juustoa raastettuna, esim. parmesan tai alppijuusto
mustapippuria
suolaa

Pese porkkanat ja perunat juuriharjalla. Viipaloi perunat ja porkkanat niin ohuiksi siivuiksi, kun pystyt. Kokoa kakut reikämuotteihin/uunivuokaan. Levitä pohjalle kerros perunaa, lisää juustoraaste, levitä kerros porkkanaa, lisää juustoraaste ja toista niin kaun kuin tavaraa riittää. Voit lisätä kerroksien väliin myös välillä mustapippuria, jos haluat. Kypsennä kakkuja uunissa 180.astetta 35-45 minuuttia kunnes kakut ovat kypsiä. Irroita kakut muoteista ja tarjoa heti.

Omena-paistinliemikastike


3 dl possunposkien kypsennyslientä
2 kirpeää omenaa
1 sipuli
3 valkosipulinkynttä
1/2 dl valkoviini/siiderietikkaa
suolaa, pippuria, hunajaa.

Kuori omenat ja sipulit. Pilko ne isoiksi paloiksi ja laita kattilaan. Lisää kattilaan kypsennysliemi+etikka ja keitä seosta niin kauan matalalla lämmöllä, kunnes omenat ja sipulit ovat pehmenneet. Aja kastike bamixilla tasaiseksi ja jos haluat kastikkeesta todella samenttista niin siivilöi kastike vielä ennen tarjoilua. Mausta kastike suolalla, pippurilla ja hunajalla. Tarkista maku. Kastike saa olla hieman kirpeää, jotta kastike taittaa mukavasti possun poskien rasvaisuutta. 

Kokoa annos ja tarjoa heti kylmän valkoviinin kanssa.

Juomasuositus

Annoksen kanssa sopii loistavasti alkon tilausvalikoimasta löytyvä X-berg Riesling 2015, jossa on tarpeeksi happoja ja rakennetta pärjäämään poskien ja peruna-porkkanakakkujen kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti