Tamperelaisen pariskunnan seikkailuja viinin ja ruuan ympäriltä. Rakastamme vanhan maailman viinejä, mutta maistamme mielenkiinnolla kaikkea ja kaikkialta. Talvella pääpaino on punaisissa, kesällä maistelemme voittopuolisesti valkoviinejä. Kuplivia maistamme tasaisesti vuoden ympäri, näille aika on aina oikea! Ruokaa laitamme rakkaudella alusta alkaen: mitä tuoreemmista raaka-aineista, sitä parempi. Ruokapöydässämme on aina tilaa ystäville!


perjantai 22. tammikuuta 2016

Tammikuun kausimenu: Sitruspavlovaa makean nälkään

Jälkiruuaksi tarjoilemme tammikuussa sitruspavlovaa! Kevyt marenki saa päälleen lemoncurdia ja marinoituja sitruslohkoja.

Sitruspavlova

Marenki:


250 g valkuaista
ripaus sitruunahappoa
ripaus suolaa
300 g taloussokeria
150 g tomusokeria

Lämmitä uuni 110-asteiseksi. Laita valkuaisten joukkoon ripaus sitruunahappoa ja suolaa. Nämä tekevät vaahdosta pysyvämmän. Vatkaa valkuainen kovaksi vaahdoksi. Kaada sitten pikku hiljaa taloussokeri joukkoon koko ajan vatkaten. Lopuksi siivilöi ja kääntele joukkoon tomusokeri. Laita seos pursotinpussiin. Pursoto pavlovan pohja leivinpaperille: aloita keskeltä ja pursota aina vain laajempia kierroksia pohjan ympäri kunnes saa haluamasi kokoisen pohjan. Pursota sitten vielä reunoille korkeampi kerros, noin 3 cm. Lisäksi voit tehdä pieniä marenkiruusukkeita, jos haluat käyttää näitä koristeena. Kypsennä uunissa 110 asteessa ensin 45 min keskitasolla. Kokeile tämän jälkeen ovatko marengit kuivia. Jos eivät ole, laske lämpo 70 asteeseen ja kuivata vielä uunin alatasolla.

Lemon curd:


3 liivatelehteä
4 munaa
4 sitruunan kuori
280 g sokeria
240 ml sitruunamehua
220 g voita
Laita munat, sitruunankuori, sokeri ja sitruunamehu lämmönkestävään kulhoon. Laita kulho vesihauteeseen. Sekoittele voimakkaasti. Kun seos alkaa lämmetä, lisää voi kuutioina. Sekoittele lämpöhauteella kunnes sakenee hollaindaisen paksuiseksi. Ota pois lämmöltä, lisää liotetut ja puristetut liivatelehdet ja sekoita kunnolla. Kaada seos jäähdyttyään suoraan pursotinpussiin. Hyydytä useita tunteja, voit myös tämän tehdä edellisenä päivänä jääkaappiin. Paista 


Appelsiinivaahto:



1 appelsiinin kuori
1 dl kermaa vaahdotettuna
1 dl rahkaa
sokeria

Vaahdota kerma. Sekoita siihen rahka ja appelsiinin kuori raastettuna. Makeuta maun mukaan. Laita pursotinpussiin.


Marinoidut sitrushedelmät



2 sitruunaa
2 appelsiinia tai veriappelsiinia
1 verigreippi
2 limeä
½ dl rommia
1 dl sokeria

Fileoi sitruksista hedelmäliha (vinkkivideo löytyy vaikkapa täältä). Laita marinoitumaan rommin ja sokerin kanssa, mielellään useiksi tunneiksi.

Kokoa kakku juuri ennen tarjoilua, jotta pohja ei ehdi kostua liikaa: Pursota marenkipohjalle ensin kerros lemon curdia. Kuivaa hedelmät talouspaperilla ja kasaa niitä kakun päälle. Pursota väliin kermarahkaa, koristele vielä hedelmillä ja halutessasi pikkumarengeilla.

Viineiksi suosittelemme kahta erityyppistä vaihtoehtoa 


Ensiksi jalohomeista: Alkosta löytyy kokonaista yksi Tokaji, Pannon Tokaj Tokaji Aszú 4 Putonyos 2009. Viini on lajityypilleen uskollinen: Aromeiltaan raikkaan eksoottisen hedelmäinen ananaksineen ja aprikooseineen. Viinistä löytyy makeutta hapokkaan jälkiruuan vastapariksi. Toisaalta siinä on reipasta hapokkuutta, joka leikkaa mukavasti melko tuhtia lemon curdia.

Toisena vaihtoehtona kevyesti pirskahtelevaa ihanuutta Piemontesta: Cantin Moscato d'Astin valintaa ei juuri tarvitse perustella, makea ja kupliva, raikkaan hedelmäinen moscato nyt vain on täsmähitti, josta ei koskaan jää pullonpohjia!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti