Tamperelaisen pariskunnan seikkailuja viinin ja ruuan ympäriltä. Rakastamme vanhan maailman viinejä, mutta maistamme mielenkiinnolla kaikkea ja kaikkialta. Talvella pääpaino on punaisissa, kesällä maistelemme voittopuolisesti valkoviinejä. Kuplivia maistamme tasaisesti vuoden ympäri, näille aika on aina oikea! Ruokaa laitamme rakkaudella alusta alkaen: mitä tuoreemmista raaka-aineista, sitä parempi. Ruokapöydässämme on aina tilaa ystäville!


sunnuntai 27. heinäkuuta 2014

Kesän helppoja ja ''yksinkertaisia'' makuja niin lautasella kuin lasissakin

Kesällä elämämme siirtyy mökille ja ruuanlaittoon käytettävä aika minimoidaan. Se ei silti tarkoita, että söisimme huonosti. Viime vuosien aikana olemme löytäneet ja kehitelleet loistavia yksinkertaisia ruokia, jotka valmistuvat mökilläkin käden käänteessä. Blanc de blancsin tavoin meilläkin on kesällä nautittu kotiruokaa ja hyvää viiniä, koska helteessä tuntikausien kokkailu ei innosta. Sitä paitsi kasvimaan hoito ja muut mökin työt vievät leijonanosan päivästä. Myös pystyyn nousemista harjoiteleva 10-kk tyttö vaatii silmät selkään molemmilta vanhemmilta, eikä sekään aina riitä. Beware or I'll eat your zuccini! Pitkän sepustuksen jälkeen tässä tulee muutama kesäinen vakioresepti.

Grillistä:


Paahdettua munakoisoa juustolla
1 munakoiso
1 dl juustoraastetta, mitä vain sattuu löytymään.
suolaa
mustaapippuria
oliiviöljyä

Viipaloi munakoisot ohuiksi viipaleiksi. Raasta juusto. Parhaiten munakoison kanssa sopii yhteen parmesan, mutta myös manchego, gouda ja appenzeller toimivat mainiosti, eikä emmentalillakaan pahaa tule. Grillaa munakoison viipaleet molemmin puolin oliiviöljyn kanssa. Ripotele päälle juustoraastetta. Anna juuston sulaa ja mausta suolalla ja pippurilla. Nauti niin kalan, kanan kuin lihankin lisukkeena. Tai herkuttele hyvän leivän ja hummuksen kanssa.

Grillatut maissit Glorian ruoka-ja viinilehden mukaan

1 maissi/hlö
majoneesia
chiliä
limen lohkoja
parmesania
korianteria
suolaa
pippuria

Paahda maissit grillissä kypsiksi. Mausta suolalla ja pippurilla. Pyörittele kypsät maissit majoneesissa. Puserra päälle limen mehua, ripottele päälle raastettua parmesania, chilin viipaleita ja hienonnettua korianteria. Tarjoa grilliruuan lisukkeena. Muista myös jääkylmä sol-olut limenviipaleella.

Ratatouille

Reippaasti oliiviöljyä
Munakoiso
Pari kolme sipulia
3-4 Valkosipulin kynttä
Pari pientä kesäkurpitsaa
Paprika
Puolisen kiloa kypsiä, mehukkaita tomaatteja
Pari laakerinlehteä
Timjamia, Rosmariinia ja Basilikaa
Balsamicoa
Suolaa
Sokeria noin 2 tl

Tämän voi tehdä padassa, kasarissa, muurikassa tai uunivuuassa. Paista ensin sipulit öljyssä ja sitten lisää muut kasvikset, mausteet ja nesteet sekaan. Hauduttele kannen alla kypsäksi. Jos teet uunivuuassa, laita vain kaikki aineet vuokaan ja siirrä se kuumaan uuniin kunnes homma on valmista.

Marinoitu ja paahdettu tofu

Paketti tofua
Marinadi:
Soijaa 3 rkl
Mirin-kastiketta 0,25 dl
Riisiviinietikkaa 0,25 dl
Vettä 1/2 dl
1 punainen chili siemenineen
Inkivääriä
(Lakritsijuurta)

Laita marinadin ainesket sekaisin ja tofu marinoitumaan päiväksi-viikoksi. Kun haluat käyttää tofun, ota se marinadista ja paista öljyssä pannulla tai paahda uunissa öljyllä voitelun jälkeen. Jos haluat nähdä vaivaa, pyörittele tofu ensin vehnäjauhossa, sitten kananmunassa ja tämän jälkeen seesaminsiemenissä. Tämän jälkeen paista reippaassa öljyssä rapeaksi. Tarjoa vaikka ratatouillen kanssa.

Tölkkikanaa eli Beer Butt Chicken

1 kokonainen broileri

Marinadi:
chiliä
korianteria
limeä
persiljaa
hunajaa
pippuria
suolaa
öljyä

Kypsentämiseen
1 tölkkiä olutta/siideriä
öljyä
suolaa
pippuria

Valmista ensin marinadi. Hienonna chilit ja yrtit. Sekoita joukkoon hieman öljyä ja mausta limen mehulla, suolalla ja pippurilla. Työnnä marinadia broilerin nahan alle. Voit myös halutessasi työntää nahan alle limen lohkoja. Hiero marinadia myös broilerin pintaan. Anna marinoitua 3-4 tuntia/yön yli.

Kuivaa ylimääräinen marinadi broilerin pinnasta pois. Juo 1/3 osa juomasta pois. Työnnä tölkki kanan persuksiin ja asettele kana grilliin tölkin ja jalkojen varaan. Grillaa hiljaisella tulella kannen alla 1-1/2 tuntia, kunnes broileri on kypsää. Voit sivellä kanan pintaan öljyä ja olutta/siideriä kypsennyksen aikana. Nauti yllä olevien lisukkeiden kanssa.


Salaatteja:



Mansikoita, kutunjuustoa ja balsamicoa

mansikoita
kutunjuustoa/kotijuustoa
tummaa balsamicoa

Pilko mansikat lautasen pohjalle. Kuutio päälle kutunjuusto. Tarjoa balsamicon ja mustapippurin kera.

Fetaa, oliiveita ja melonia

hyvää fetaa 1 pkt
mustia oliiveita
melonia(hunajameloni tai vesimeloni on meidän mielestä parasta)
oliiviöljyä

Pilko meloni kuutioksi. Lisää salaatin joukkoon fetan kuutiot ja oliivit. Ripottele päälle hyvää oliiviöljyä, sormisuolaa ja mustapippuria.


Villiyrttejä, punaherukoita ja manchegoa

Isomaksaruohoa, niittysuolaheinää, ketunleipää ja vuohenputkea jatkettuna tavallisella lehtisalaatilla tarpeen mukaan. Joukkoon kypsiä punaherukoita ja päälle manchegoa siivuina. Pelittää takuulla.


Viinit: 


Rieslingin ystäville suosittelemme aina luotettavaa itävaltalaista. Bründlmayer riesling Steinmassel toimii kuin junan vessa aikanaan.

Kevyemmän punaviinin suosijoille alkon ainoa Beaujolais Cru, Châteu des Poupets Juliénasista. Keveää marjaisuutta ja hentoa mausteisuutta. Viilennettynä pelittää helteelläkin grillisafkan kyljessä.

Alkosta ei näitä herkkuja juuri löydy, mutta jos jollakulla nyt sattuu lojumaan hyviä muscadeteja kaapin pohjalla, niin nytpä on oiva aika poistaa ne sieltä pyörimästä. Kuten tunnetttua, ei ole parempaa yhdistelmää kuin helteisen päivän ilta ja hyvin viilennetty muscadet.

Ja kuohuvaa pitää aina olla suositeltuna. Alkon tilausvalikoimaan on tullut kuun alussa Recaredon Relats Gran Reserva Brut Nature 2010, jota emme voi olla suosittelematta kokeilematta! Asia korjataan jahka tilausvalikoimasta tilatut viinit saapuvat Tampereelle.Tilalla vieraillessamme saimme niin perinpohjaisen ja innostuneen esittelyn talon viinifilosofiasta, että vakuutuimme täysin. Ja kuriositeettina, kaikki talon cavat kypsytellään luonnonkorkin alla kruunukorkin sijaan. Sitä paitsi taannoin avaamamme talon lippulaivaviini oli ehdottomasti paras maistamamme cava ikinä, joten uskallamme muitakin suositella.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti