Tamperelaisen pariskunnan seikkailuja viinin ja ruuan ympäriltä. Rakastamme vanhan maailman viinejä, mutta maistamme mielenkiinnolla kaikkea ja kaikkialta. Talvella pääpaino on punaisissa, kesällä maistelemme voittopuolisesti valkoviinejä. Kuplivia maistamme tasaisesti vuoden ympäri, näille aika on aina oikea! Ruokaa laitamme rakkaudella alusta alkaen: mitä tuoreemmista raaka-aineista, sitä parempi. Ruokapöydässämme on aina tilaa ystäville!


lauantai 25. toukokuuta 2013

Kesä ja loma!

Tulihan se kesäkin lopulta sieltä. Täällä tampereen päässä ensi viikolle luvattiin jopa hellettä, joten ei olisi Katrin kesäloma parempaa aikaan alkaa. Kesäloman suunnitelmat ovat tänä vuonna poikkeuksillisen kotimaa-painotteiset ensimmäistä kertaa varmaan kymmeneen vuoteen. Ensi viikonloppu vietetään Tukholmassa maratonia juosten, tai Heikki juoksee ja minä kannustan, koska pieni kasvava tekninen este mahassa estää juoksemisen.

Just, kun Tuhkolmasta on selviydytty niin olisi jälleen aika ulkomaaille suuntautuvan reissun. Kohteena tuttu Espanjan rannikkoseutu ja aikaan reilu puolitoista viikkoa. Ensin vietetään neljä päivää Cava-alueella tutustuen viineihin ja sit ollaan viikko jossakin Pyreneiden vuoristoseudulla tutustumassa espanjalaiseen maalaiselämään. Talo on vuokrattu ja auto, joten seikkailu on taattu hyvässä seurassa. Jos jollakin on vinkkejä cava-tiloista, hyvistä rafloista ja baareista niin niitä otetaan ilolla vastaan.

Loppuloma kuluukin sitten kotimaassa ja tamperelaisittain ulkomailla Teiskossa. Teiskon lähistöltä on nimittäin tehty kaupat pienestä mummunmökistä, jossa saamme jatkossa harjoitella hyötypuutarhurin taitojamme Katrin perheen kanssa. Heikille löytyy tekemistä niin kasvimaalta kuin Näsijärven vesiltä, Kellarinvartija saa rauhassa vartioida uutta tonttia ja allekirjoittanut saa jälleen ottaa kesäkeittiön grillikatoksen haltuunsa. Juhannukseksi ei varmaan vielä omasta maasta saada satoa, mutta toivottavasti loppukesästä. Jos blogi täyttyy puutarhajutuista niin se johtuu täysin siitä, että iso kasvimaa, mansikkamaa ja rapiat 30 marjapuskaa tontilla vaativat hieman opettelua. Ja satohan pitää ehdottomasti hyödyntää. Mökkikauppojen myötä toteutui meidän unelmamme omasta mökistä lähellä Tamperetta, emmekä voisi olla enempää innoissaan. Mikäs sen parempaa, kuin mökki, perunamaa ja grillikeittiö alle tunnin pyörämatkan päästä kotiovelta. Tiedämme taatusti missä vietämme seuraavat kesät. Kasvimaalla ja järven rannalla lähellä kaupungin palveluja.


-Katri-

keskiviikko 22. toukokuuta 2013

Kreikkalainen yllätys

Olen suhtautunut varsin varauksellisesti kreikkalaisiin viineihin, syystä tai toisesta. Todennäköisesti mielikuva lätkyröistä ja ylirikitetyistä valkoviineistä on jäänyt elämään jostain teinivuosien 'halvin mahdollinen' kokemuksista. Nyt kuitenkin annoin uuden mahdollisuuden tällä euroopan epäilemättä vanhimmalle viinimaalle.

Viini oli Ktima Vourvoukeli Assyrtiko, joka tuli uutuutena alkoon kevättalvella. Viini tulee kreikan pohjoisosasta egeanmeren rannalta. Läjikkeena Assyrtiko on Santorinin saaren alkuperäislajike, jonka sanotaan hapokkuutensa ansiosta maistuvan 'pohjoisemmalta' mitä on.

Viinin tuoksu oli melko melonivoittoinen, mutta mukana mukavalla tavalla yrttisyyttä ja hieman sitruunaisuutta. Yllättävän raikas tuoksu, eikä lainkaan taanoisten kreikkalaisten kananmunantuoksua.

Viini oli myös suuuntumaltaan raikas. Meloni maistuu aluksi, mutta tämä on kaukana ällöttävästä mangomelonimössöstä. Yrttisyys, kohtalaiset hapot ja lievä mineraalisuus tasapainottavat hedelmäisyyden loistavasti.

Tätä viiniä siemailee mielellään ihan sellaisenaan, mutta voisin kuvitella tämän komppaavan melko hienosti esimerkiksi klassista kreikkalaista sitruuna-valkosipulikanaa.  Piknikillekin istuisi hienosti, kana- tai halloumisalaattia ja tätä, niin jo ratkeaa moni kesäpäivän ongelma.

lauantai 11. toukokuuta 2013

Mad parsa!

Vappuaattona meillä oli kylässä osa Kalevan viiniklubin vakiokalustoa. Vappua vietettiin visusti sisällä kenkunlaisesta säästä johtuen. Tämä toimi meille, viinit sai nauttia oikeassa lämpötilassa ja ruuat sai kauniisti esille. Piknikiä tietenkään väheksymättä, mutta sen aika tulee myöhemmin. Ainakin tänä keväänä, näemmä.

Tarjolla oli nesteosastosta paria sorttia kuohuvaa ja useampaa kuplimatonta valkoista. Menu oli tällä kertaa varsin vihreä, sillä parsaa nautittiin monessa muodossa. Olimme päättäneet tehdä parsaa with a twist, joten fusion it had to be.

Alkuun tarjottiin vietnamilaisia kevätrullia sekä perinteisesti katkiksilla ja parsalla täytettynä että Parma-Saigoneita parmankinkulla ja parsalla. Toisena alkusnackina 25.4. hesarin ruokasivuilla olleen ohjeen mukaan tehtyjä parsasusheja. Nätit alkuruuat toimivat ruokahalun herättäjinä hyvin. Niiden kanssa tarjoiltiin paahteinen, miltei savuarominen Cavendish brut Ridgeview:lta. Lähes shamppanjan veroinen juoma, joka aiemminkin täällä arvioitu. Ei edelleenkään ole mielestämme hintansa arvoinen.

Varsinaisena alkuruokana tarjosimme kermaista parsa-shampanjakeittoa vuohenjuustovaahdolla. Kyseessä oli Creme ninon-tyyppinen keitto parsasta, kermalla pehmennettynä. Keittopohjassa oli simppelisti kasvislientä, parsaa ja salottisipulia hienoksi paseerattuna. Lopuksi lisättiin kermaa ja sampanjaa, lopuksi vielä päälle vuohenjuustosta ja kermasta liedellä vatkattua vaahtoa. Resepti löytyy edellisestä postauksesta, jos haluat tarkan ohjeen.

Tämän kanssa tarjottiin sitten ihan oikeaa sampanjaa viinikartta.fi-blogin Jenssin tuomana, joka maistui brittikuoharin jälkeen erilaiselle, -no sampanjaiselle.  Samppanja oli tuliainen ruotsin laivalta ja varsin hyvä löyto olikin Champagne foliage extra brut reilun kolmenkympin hintaan. Mineraalinen parsakeitto ja hyvähappoinen, hieman briossinen shamppanja sopivat hienosti yhteen.



 Pääruuaksi teimme kalaa. Ohje löytyi tuoreimmasta Mondon ruoka ja viini-lehdestä, ja kyseessä oli karamellisoitu kala. Ohjeessa käytettiin lohta, jonka korvasimme siialla. Maut olivat yksinkertaiset: chiliä, kalakastiketta, valkosipulia ja riisiviinietikkaa. Kalaa karamellisoitiin padassa keittämällä hetki sokeri-etikkaliemessä. Kalan lisäkkeenä tarjolla oli lämmin villiyrtti-parsasalaatti, joka oli maustettu limellä ja chilillä. Melko herkkua, joskin yrtit menivät lämmittäessä hieman ruttuisiksi ja rumiksi. Ensi kerralla lisätään vasta aivan lopussa... Pääruualla oli tarjolla kaksi viiniä, Alsacelainen Marcell Deiss Riesling Engelgarten ja Espanjalainen Adegas Valminorin L-100, puhdas Loueiro vuodelta 2010. Molemmat olivat tilattu internetin viinikaupoista Vinatikselta ja Decantalosta.

Viineissä oli jotain jännittävän samankaltaista, kukkaista ja hunajaista perusnuottia. Rieslingissä hapokkuus oli kuitenkin parempi ja selvä petrolin aromi tuli mukavana lisänä. Molemmat viinit sopivat ruualle hyvin. Rieslingin hapokkuus oli ehkä pienessä ristiriidassa chilin kanssa, ja sikäli loueiro täydensi kenties ruokaa hivenen paremmin. Pelkältään nauttien riesling sen sijaan oli ainakin omasta mielestäni parempi, raikkaampi viini.

Jälkiruokaan ei laitettu parsaa. Sen sijaan käytettiin raparperia, kolmessa muodossa: Raparperikeittoa, raparperi-filosikari ja raparperi-valkosuklaamoussea. Tämä oli vieraiden kommenttien perusteella aterian selvä kohokohta, jota tarjottu Hoffmann-Simonin Piersporter riesling auslese vielä täydensi hunajaisella makeudellaan.

Sellainen vappumenyy siis tällä erää. Suosittelen kokeilemaan etenkin tuota jälkkärikomboa. Ja toki myös pääruuan karamellisoitua kalaa, jos kaakkois-aasialaisista mauista pitää.

-Heikki-

keskiviikko 8. toukokuuta 2013

5 jokavuotista reseptiä parsalle

Meillä kevään tietää alkaneen kahdesta asiasta. Kellarinvartija kantaa sisälle kuraa minkä kerkiää ja parsan kuorimisveitsi on jälleen kerran huonossa terässä. Kun veitsi on teroitettu on aika aloittaa yhden kevään parhaan herkun valmistelu ja vihdoin siitä myös pääsee nauttimaan. Me aloitimme tänä vuonna parsakauden vasta huhtikuun puolivälissä, mutta sen jälkeen sitä onkin syöty urakalla. Heikin tämän hetkinen lempiruoka on parmesanilla kuorrutetut grillatut parsat ja Katri haaveilee lohipastramista hollandaisen ja parsan kera.

Tässä 5 reseptiä parsalle, joita meillä syödään vähintään kerran parsakauden aikana. Mukana myös hyväksi valittuja viinisuosituksia parsalle. 



Lohipastrami, hollandaise ja parsaa

Lohipastrami 

500 gr nahatonta lohifilettä sieltä paksusta päästä
2 tl sormisuolaa
Pinnalle:
Paahdettuja seesaminsiemeniä
mustapippuria

Poista lohipalasta ruodot ja vatsarasva. Jos pala on nahallinen niin poista myös nahka. Hiero suolaa lohifileen molemmille puolille. Anna maustua jääkaapissa 11/2-2 tuntia. Kun kala on maustunut, pyyhi suola pois kalan pinnasta. Leikkaa filee 4 siistiksi suorakaiteen muotoisiksi palaksi. Kuumenna paistinpannu todella kuumaksi ja paista lohipaloihin nopeasti hieman väriä. Rouhi pinnalle pippuria. Levitä laakealle lautaselle paahdetut seesaminsiemenet ja pyörittele kalat niissä. Kääri lohipalat yksitelleen tiukkaan kelmuun ja anna maustua jääkaapissa vähintään tunti.


Hollandaise

Reduktio

1 pieni salottisipuli
1 kynsi valkosipulia
1 sitruunan mehu ja raastettu kuori
1 dl valkoviiniä

Hienonna sipuli ja valkosipuli. Raasta sitruunasta kuori ja purista mehu kuppiin. Freesaa sipuleita tilkassa öljyä, kunnes ne ovat pehmenneet. Lisää joukkoon viini ja sitruunan mehu ja kuori. Keitä kunnes jäljellä on puolet alkuperäisestä määrästä. Siivilöi reduktiosta liemi talteen.

1 keltuainen
100 gr sulatettua voita
jäljelle jäänyt reduktio


Sulata voi kattilassa/mikrossa. Erottele keltuainen ja valkuainen toisistaan. Laita keltuainen kattilan pohjalle/vesihauteeseen. Lisää joukkoon reduktiosta jäljelle jäänyt liemi. Sekoita hyvin ja kypsennä keltuainen kattilassa/vesihauteessa kypsäksi. Keltuainen on kypsää, kun voit piirtää siihen kuvion ja kuvio jää siihen. Jos kastike leikkaa niin lisää joukkoon yksi keltuainen ja kypsennä uudestaan. Kun Keltuainen on kypsää niin lisää joukkoon hieman jäähtynyt voi  ohuena nauhana. Tarkista hollandaisesta maku ja tarjoa heti lohipastramin ja parsojen kanssa.

Parsat 

1 nippu vihreitä parsoja
suolaa
pippuria
voita

Poista parsoista kova osa ja kuori parsat pois päin nupusta. Kiehauta isossa kattilassa vesi ja lisää veteen suolaa ja voita. Lisää voin sulamisen jälkeen parsat ja keitä niitä 2-5 minuuttia, kunnes ne ovat kypsiä. Tarjoa parsat heti lohipastramin ja hollandaisen kanssa. Voit ripotella parsojen päälle suolaa just ennen tarjoamista.

Tätä versiota testaattiin ensimmäisen kerran vuosi sitten ja todettiin varsin toimivaksi vaihtoehdoiksi parsalle.

Lohen ja parsan liitolle suosittelemme naittajaksi Larochen Petit Chablista.

Parmesanilla kuorrutetut parsat

Raastettua parmesania
Kuorittuja parsoja
Pippuria

Lämmitä uuni 250 asteeseen. Kuori parsat ja laita parsat leivinpaperille. Rouhi päälle mustapippuria ja ripottele raastettua parmesania päälle. Paahda uunissa 5-7 minuuttia, kunnes parmesan on saanut kauniin värin. Tarjoa tapaksena, salaatin tai pihvin kera. Jos haluat hienostella niin kääri parsat parmankinkkuun tai kylmäsavuloheen ja grillaa parmesanin kanssa.

Parsalle parmesania, kylkeen tätä simppeliä ja raikasta Vinho Verdeä, ja täydellinen alkupala on valmis.

Salaatti parsasta, vuohenjuustosta ja pinjansiemenistä

Ainekset:

Valikoima salaatteja, kuten rucolaa, tammenlehvää, friseetä jne. 2-3 ruukkua
Kirsikkatomaatteja 1 rs 
Parsaa 1-2 nippua
Pinjansiemeniä 100 gr
Vuohenjuustoa 150-200 gr

Salaatinkastike:

1 dl valkoviinietikkaa
3 dl hyvää oliiviöljyä
1 sitruunan mehu
suolaa
sokeria
pippuria

Vuohenjuustolle sopii aina SB, esimerkiksi tämä Bassermann-Jordan Pfalzista.

Kuohkea parsakeitto ja vuohenjuusto-yrttimousse

Tämän keiton idea lähti creme ninon-keitosta, joka tällä kertaa valmistettiin herneiden sijaan parsasta.

Parsakeitto á la creme ninon

2 salottisipulia
1-2 valkosipulin kynttä
2 nippua vihreää parsaa
1 kasvisliemikuutio
1-1 1/2 litraa vettä
1-2 dl valkoviiniä
suolaa
pippuria
2 dl samppanjaa/kuohuviiniä
1.5 dl vaahdotettua kermaa

Poista parsoista kovat osat ja huuhtele hyvin. Hienonna sipulit ja valkosipulit niin pieneksi kuin pystyt ja freesaa kattilassa, kunnes ne ovat pehmenneet. Pilko parsat 3-4 osaan ja laita kattilaan freesattujen sipuleiden joukkoon. Freesaa parsoja hetki ja lisää vesi ja kasvisliemikuutio. Lisää joukkoon myös valkoviini, suola ja mustapippuri.Keitä parsat kypsiksi ja soseuta keitto tasaiseksi. Siivilöi keitto siivilän läpi toiseen kattilaan. Kiehauta keitto ja lisää joukkoon samppanja ja vaahdottettu kerma. Tarkista keiton maku ja tarjoa vuohenjuustovaahdon kanssa.

Vuohenjuusto-yrttimousse

1 pkt pehmeää vuohenjuustoa
tilkka kermaa
hienonnettuja yrttejä(persilja, timjami, oregano yms.)
suolaa
pippuria

Laita kulhoon vuohenjuusto ja kerma. Sekoita tasaiseksi ja lisää yrtit. Mausta suolalla ja pippurilla ja tarjoa parsakeiton kanssa.

Samppista keitossa, samaa lasiin! esimerkiksi tämä Vollreaux brut tarjoaa kohtalaista vastinetta rahallesi.

Paistettua kuhaa, parsaa ja limellä maustettu hollandaise

Vielä viimeisenä jokakeväinen ja jokaisesta ravintolasta löytyvä klassikko, joka toimii joka kerta.

Paahdettua kuhaa

150 gr nahallista kuhafilettä/hlö
suolaa
pippuria
voita ja öljyä paistamiseen

Poista kuhafileestä ruodot ja mahdollinen rasvanahka. Tee nahkaan terävällä veitselle viillot. Lämmitä voita ja öljyä sisältävä pannu kuumaksi ja laita kuumalle pannulle kuhafilee nahkapuoli alaspäin. Paista nahkapuolelle kaunis väri ja mausta samalla kuhalla suolalla ja valkopippurilla. Käännä kalafile toistenpäin ja paista mahapuolelle kaunis väri. Tarjoa samantien hollandaisen ja parsan kanssa.

Limellä maustettu hollandaise 


Hollandaise

Reduktio

1 pieni salottisipuli
1 kynsi valkosipulia
1-2 limen mehu ja raastettu kuori
1 dl valkoviiniä 

Hienonna sipuli ja valkosipuli. Raasta sitruunasta kuori ja purista mehu kuppiin. Freesaa sipuleita tilkassa öljyä, kunnes ne ovat pehmenneet. Lisää joukkoon viini ja sitruunan mehu ja kuori. Keitä kunnes jäljellä on puolet alkuperäisestä määrästä. Siivilöi reduktiosta liemi talteen. 

1 keltuainen
100 gr sulatettua voita 
jäljelle jäänyt reduktio

Sulata voi kattilassa/mikrossa. Erottele keltuainen ja valkuainen toisistaan. Laita keltuainen kattilan pohjalle/vesihauteeseen. Lisää joukkoon reduktiosta jäljelle jäänyt liemi. Sekoita hyvin ja kypsennä keltuainen kattilassa/vesihauteessa kypsäksi. Keltuainen on kypsää, kun voit piirtää siihen kuvion ja kuvio jää siihen. Jos kastike leikkaa niin lisää joukkoon yksi keltuainen ja kypsennä uudestaan. Kun Keltuainen on kypsää niin lisää joukkoon hieman jäähtynyt voi  ohuena nauhana. Tarkista hollandaisesta maku ja tarjoa heti kuhan ja parsojen kanssa.


Parsat 

1 nippu vihreitä parsoja
suolaa
pippuria
voita

Poista parsoista kova osa ja kuori parsat pois päin nupusta. Kiehauta isossa kattilassa vesi ja lisää veteen suolaa ja voita. Lisää voin sulamisen jälkeen parsat ja keitä niitä 2-5 minuuttia, kunnes ne ovat kypsiä. Tarjoa parsat heti paistetun kuhan ja hollandaisen kanssa. Voit ripotella parsojen päälle suolaa just ennen tarjoamista. 

Jos haluat annoksesta ruokaisamman tarjoa vaikka uunijuuresten tai pekonilla tuunatun kukkakaali-perunapyreen kanssa. 

Vaalealle kalalle sopii mineraalinen riesling. Itävaltalaisessa versiossa on myös riittävästi konsentraatiota laittamaan kampoihin täyteläiselle hollandaiselle. Hager Matthias oli varsin mukava tuttavuus, sitä suosittelemme.