Tamperelaisen pariskunnan seikkailuja viinin ja ruuan ympäriltä. Rakastamme vanhan maailman viinejä, mutta maistamme mielenkiinnolla kaikkea ja kaikkialta. Talvella pääpaino on punaisissa, kesällä maistelemme voittopuolisesti valkoviinejä. Kuplivia maistamme tasaisesti vuoden ympäri, näille aika on aina oikea! Ruokaa laitamme rakkaudella alusta alkaen: mitä tuoreemmista raaka-aineista, sitä parempi. Ruokapöydässämme on aina tilaa ystäville!


maanantai 17. joulukuuta 2012

Joulun ajan herkkuja

Meidän perheessä on viime vuosina tultu siihen tulokseen, että joulun aikaan aattona syödään jouluruokaa ja muuten jotain ihan muuta. Aattona painotus on lähtökohtaisesti alkupalapöydän kaloissa ja aattoillan juustoissa. Syy jouluruokien vähyyteen on se, että Katri on jo marraskuun puolivälissä täynnä jouluruokaa ja jouluna laatikot ja kinkut ovat kokeneet melko täydellisen inflaation. Koska kuitenkin tästä perheestä löytyy kaksi kokkia, ei meillä jouluna huonosti koskaan ole syöty.

Viime vuonna joulupäivänä syötiin alkuruokana perinteiden mukaisesti blinejä eri täytteillä, jotta saatiin aaton kalapöydän kalat syötyä loppuun. Pääruokana oli poron ulkofileetä, palsternakkapyreetä ja punaviinikastiketta. Jälkiruokana oli tarkoitus tarjota maitosuklaapannacottaa, mutta eihän sitä kukaan enää jaksanut syödä. Tässä olisikin ehdotuksemme  joulun pyhien paremmaksi illalliseksi. Mukana on tietenkin viinisuositukset Alkon valikoimasta. Reseptit on 4 hengelle. Takaan, että nälkä lähtee.

Jos jälkkärin jälkeen on vielä viinejä jäljellä niin tarjoa viinien kanssa juustoja siten, että paritat valkohomejuustolle samppanjan, kovan juuston (kuten pecorino,manchego  tai vanha gouda) amaronen kanssa ja banyulsin sinihomejuuston kanssa.


Blinejä, mätiä, sipulia ja smetanaa kera samppanjan tai kuohuviinin 

Blinit(n.10 kpl)

4dl bulgarianjogurttia tai kermaviiliä
20 g hiivaa
2 1/2 dl tattarijauhoja
1 tl sokeria
1 1/2 dl kuumaa maitoa
1 tl suolaa
1 rkl voisulaa
1 keltuainen
1 valkuainen

Lämmitä jogurtti kädenlämpöiseksi, liuota siihen hiiva ja sekoita joukkoon jauhot ja sokeri. Kohota pari tuntia huoneenlämmössä tai pidempään jääkaapissa. Sekoita ennen paistamista taikinaan kuuma maito, suola, voisula, keltuainen ja vaahdotettu valkuainen viimeisenä. Paista kirkastetussa voissa (se sulatetun voin sakaton osa) blinipannulla miedolla lämmöllä paksuja blinejä.

Kirkastettu voi

500 gr voita

Sulata voi juoksevaksi kattilassa ja keitä noin 5-10 minuuttia. Ota kattila pois liedeltä ja anna heran laskeutua rauhassa. Kaada kirkastettu voi kattilasta pois ja varo heran sekoittumista joukkoon.

Blinin kanssa meillä tarjotaan yleensä hienonnettua salottisipulia, hyvin valutettua muikun- tai kirjolohenmätiä ja vaahdottettua smetanaa. Lisäksi, jos aattoillasta on jäänyt vaikka savukaloja tai sillejä niin ne sopivat mahtavasti blinien kanssa. Katrin äiti vaatii blinien kanssa lisäksi myös kuutioituja venäläisiä suolakurkkuja, hunajaa ja vaahdotettua smetanaa. Toimii vaikka kuulostaakin aika mielenkiintoiselta. Tarjoa blinit haluamallasi täytteellä ja nauti blinien kanssa reilu kulaus samppanjan tai englantilaista kuohuviiniä.

Paahdettua poron ulkofileetä, palsternakkapyreetä ja punaviinikastiketta kera hyvin dekantoidun amaronen tai yhdysvaltalaisen syrah-viognier- punaviinin kanssa. 

Aloita ruuan valmistus punaviinikastikeesta

Punaviinikastike

1l demi-glace-kastikepohjaa(tampereelta saa ainakin Keittiöelämää-kaupasta ja Stockalta)
puoli pulloa punaviiniä
1 sipuli
1/2 pkt pekonia
timjamia, persiljaa ja rosmariinia
sokeria
suolaa
pippuria
voita

Pilko sipulit pieniksi kuutioiksi. Kuutioi pekoni pieneksi. Kuullota sipuleita hetki öljyssä kattilassa ja lisää pekonit. Ruskista, kunnes pekonit ovat valmiita. Lisää kattilaan viini ja lihaliemi. Lisää joukkoon myös nyrkillinen yrttejä. Keitä kastiketta kasaan pienellä lämmöllä niin, että jäljellä on noin puolet alkuperäisestä määrästä ellei vähemmänkin. Siivilöi kastikkeesta sattumat pois. Mausta kastike suolalla, sokerilla ja pippurilla. Me tykätään aavistuksen makeasta punaviinikastikkeesta, mutta makunsa kullakin. Hyvän kastikkeen salaisuus on siinä, että sulla on malttia keitellä sitä. Mitä kauemmin kastike on takalevyllä kiehumassa niin sitä parempaa siitä tulee. Kaikista parasta kastikkeesta saa, kun se on niin kokoon keittynyttä, että sitä ei tarvi suurustaa uudelleen.

Palsternakkapyre

1 kg palsternakkaa
0,5 dl kermaa
suolaa
pippuria
hunajaa

Kuori ja pilko palsternakat. Laita palsternakat kattilaan ja lisää päälle kermaa niin, että palsternakat peittyvät. Laita päälle kansi tai leivinpaperia ja keitä palsternakat kypsäksi. Soseuta palsternakat ja paseraa siivilän läpi, jotta saat pyreestä samettisen pehmeetä. Lämmitä pyree kattilassa ja mausta suolalla, pippurilla ja hunajalla. Lisää kermaa, jos pyre on liian tiukkaa. Pyreetä voi varioida esimerkiksi lisäämällä joukkoon keittovaiheessa  paahdettuja valkosipulin kynsiä tai perunaa.

Poron ulkofilee

150-200 gr poron ulkofileetä/hlö
suolaa
pippuria

Ota poro huoneenlämpöön 45 minuuttia ennen tarjoilua. Jos fileessä on kalvot, poista ne ennen kypsentämistä. Lämmitä uuni 180-asteiseksi. Ota puhtaaseen fileeseen nopea väri kuumalla pannulla molemmin puolin. 1 minuutti/per puoli riittää hyvin värin ottamiseen. Laita lihan paksuimpaan kohtaan lihalämpömittari ja kypsennä poro 38-asteiseksi. Ota file pois uunista ja anna levätä folion alla muutama minuutti, että lihasnesteet tasapainottuu. Leikkaa poro syitä vasten ohuiksi annospaloiksi ja tarjoa palsternakkapyreen ja punaviinikastikkeen kanssa. Lisäksi voit tarjota annoksen kanssa vaikka paistettuja kasviksia, jos kaipaat aterialta lisää ruokaisuutta.

Maitosuklaapannacotta ja ranskalaista makeaa jälkiruokaviiniä (n. 4-6 kpl) 

5 dl vispikermaa
1/2 dl sokeria
125 g maitosuklaata
3 liivatelehteä

Laita liivatelehdet kylmään veteen likoamaan. Kiehauta puolet kermasta, lisää joukkoon sokeri ja sulata kerma-sokeriseoksessa paloiteltu suklaa. Puserra liivatteista ylimääräinen vesi pois ja liuota liivatteet lämpimän kerma-suklaaseoksen joukkoon. Anna seoksen hieman jäähtyä ja vatkaa sillä välin puolet kermasta vaahdoksi. Yhdistä kermavaahto ja jäähtynyt kerma-suklaaseos toisiinsa. Kaada pannacotta annosmaljoihin ja anna hyytyä jääkaapissa. Tarjoa pannacotat jälkiruokaviinissä marinoitujen marjojen kanssa.

-katri-

Ps. Tänä vuonna joulupäivän menun ideaa on haettu ameriikan maalta ja resepti tulee blogiin, kunhan ruuat on kertaalleen testattu.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti